Illustratie van een olifant (Oefening De Olifant)

Oefening de Olifant: een stevige oefening voor grens versterking

Heb je moeite om je grenzen aan te geven? Het gevoel dat je niet gezien of gehoord wordt? Of heb je altijd strijd met geld? Deze eerste chakra oefening kan helpen! Doe hem liefst ‘s ochtend en ‘s avonds en geef het een paar weken om te werken.

Geef het beestje maar een naampje

Ik heb deze oefening uit een chakra werkboek. Nou kan het goed zijn dat je dat hele chakra systeem onzin vindt. Geen enkel probleem! De werking is namelijk even goed, of je er nou in gelooft of niet. Deze oefening maakt vastzittende energie los – precies zoals trauma oefeningen dat doen. Toeval? I think not!

Chakra’s, ja of nee?

Chakra’s zijn energiecentra in het lichaam. Je hoeft er gelukkig niet in te geloven om het te laten werken. Feit is dat vrijwel iedereen baat heeft bij de bijbehorende fysieke oefeningen.

De Olifant

De Olifant is speciaal bedoelt voor het openen en verstevigen van chakra 1. Dat chakra staat voor ergens bij horen, je plek in de wereld kunnen en durven innemen, steun ontvangen vanuit de wereld om je heen. Een probleem in het eerste chakra zie je onder andere terug in financiële ellende, moeite om je grenzen aan te geven en het gevoel dat niemand er voor je is.

Bron: The sevefold journey, reclaiming mind, body & spirit through the chakras – Anodea Judith & Selene Vega

Vertaling De Olifant

Deel 1
Ga ontspannen staan, met voeten op schouderbreedte, tenen naar voren gericht. Je knieën zijn licht gebogen gedurende de hele oefening. Buik is ontspannen. Ontspan je kaak zodat je via je mond kan ademhalen. (Mondademhaling is beter tijdens werken met de onderste chakra’s, neusademhaling is beter tijdens werken met de bovenste chakra’s).
Veer wat op en neer om nog meer ontspanning uit te lokken.
Laat dan je hoofd langzaam tot je borstkas zakken, volg met de rest van je ruggegraat, totdat je in een lappenpop positie hangt, vingertoppen op de vloer en knieën wat gebogen. Dit is positie 1. Voel je benen onder je. Adem nu langzaam in terwijl je je knieën extra buigt totdat je dijbenen bijna parallel zijn aan de vloer (voor zover dit fysiek mogelijk is). Dit is positie 2. Als dit lastig is, buig dan zover nog comfortabel voelt.
Als je volledig hebt ingeademd, adem dan langzaam uit en duw je voeten in de vloer, zodat je benen weer recht komen en je weer in positie 1 belandt. Let op dat je je knieën nooit op slot zet! Ga verder met ademen en wissel de posities 1 en 2: inademen terwijl je buigt, uitademen terwijl je strekt. Na een tijdje ga je je dijbenen opmerken. Het kan zijn dat ze gaan trillen, of dat je spierpijn krijgt. Dit betekent dat je het goed doet! Nu kan je doorgaan met deel 2.

Deel 2
Voordat je dijbenen compleet versleten raken, begin je je bovenlichaam wat te trekken elke keer dat je je voeten in de vloer drukt. Zie jezelf als een lege waterballon die stukje bij beetje gevuld raakt en overeind staat als die vol is. Elk duwtje brengt energie in je lichaam, en als je lichaam gevuld raakt komt het overeind, met de knieën nog een tikje gebogen natuurlijk.
Als je overeind komt, ga dan door met inhalen terwijl je je knieën buigt, en druk je voeten in de vloer terwijl je uitademt. Stel je voor dat je de vloer wegduwt, meer dan dat je je voorstelt dat je je bovenlichaam naar boven beweegt. Stel je voor dat je door je benen heen duwt, niet met je benen. Check of je voeten nog steeds parallel staan en op schouderbreedte, met knieën ietsje over de tenen. Als je je voeten nog kan zien, zou je je grote teen nog moeten kunnen zien net binnen je knieschijf, als je naar beneden kijkt.
Deze oefening geeft ook een trilling in de benen. Zie deze trilling als een nieuwe energieimpuls die door eerder geblokkeerde gebieden stroomt. Probeer te ontspannen en de trilling te verwelkomen. Overdrijf het gevoel met je benen en sta de energie toe om naar boven te stromen, de rest van je lichaam in.

De eerste chakra oefening De Olifant, deel 1

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Eén reactie op “Oefening de Olifant: een stevige oefening voor grens versterking”

  1. […] Voor mijn andere website, een life coaching website, maak ik natuurlijk ook de illustraties. Dat is de reden van het bestaan van deze olifant. Hij siert een blog post over, je verwacht het niet, een oefening die ‘de olifant’ heet. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *